Piątek, 2017-08-18

Imieniny:

Bogusława, Bronisława
  • Odwiedziło nas: 253385 osób
  • Do końca roku: 135 dni
  • Do wakacji: WAKACJE!!! dni
Logo BIP

Przepisy !!!!

Przepisy !!!!

 

 

RAFAELLO Z KASZY JAGLANEJ

 

 

Składniki:

  • 40 g suchej kaszy jaglanej
  • 300 ml mleka
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka masła
  • migdały całe
  • wiórki kokosowe

Wykonanie:

Kaszę jaglaną podprażamy w garnku. Zalewamy mlekiem i gotujemy do miękkości ok. 20 minut. Kaszę należy często mieszać, w razie potrzeby można dodać więcej mleka lub wody. Kiedy kasza jaglana będzie miękka dajemy po 1 łyżeczce masła,miodu i wiórków kokosowych, dokładnie mieszamy i odstawiamy aby kasza nieco przestygła.

Migdały zalewamy gorącą wodą. Po kilku minutach możemy w łatwy sposób ściągnąć z nich skórkę.

Z letniej kaszy jaglanej formujemy kuleczki, do środka dajemy całego migdała i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia, kiedy to kulki odpowiednio stwardnieją.

 

Na katar? Placuszki jaglano-owsiane

 

 

Składniki na ok. 12 placków: 
50 g kaszy jaglanej
50 g otrębów owsianych
1 średniej wielkości dojrzały banan 
jajko
1/4 szklanki mleka
1 łyżeczka cukru trzcinowego (bardziej dla posmaku i koloru)
1 łyżeczka oleju rzepakowego do smażenia

Przygotowanie: 
Kaszę i otręby wrzucić do blendera/malaksera i rozdrobnić na mąkę (choć nie musi być idealnie), a banana rozgnieść widelcem.
Następnie wymieszać wszystkie składniki mikserem i odstawić na ok. 40 minut aż ciasto zgęstnieje - aż w konsystencji będzie jak gęsta śmietana.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć placuszki na niedużym ogniu po 1,5 - 2 minuty z każdej strony (uważać by się nie przypaliły). Jedna łyżka ciasta to jeden placek.

Dodatki: 
miód, owoce, drzem- według uznania