Miejskie Przedszkole Publiczne nr 4
w Bolesławcu

                   

                       59-700 Bolesławiec

        ul. Sądowa 9

                         Tel: (75) 612 13 06 

mpp4@boleslawiec.eu

Ustawienia

Wyszukiwarka

Lipiec 2022

 

Alergeny: A – jajka, B – ryba, C – skorupiaki, E – seler, F – sezam, G – dwutlenek siarki, H – orzeszki ziemne, I – zboża zawierające gluten - pszenicaA, żytoB, jęczmieńC, owiesD, orkiszE, kamutF, J – łubin, K – orzechy, L – musztarda, M – soja, N – mięczaki, O – laktoza, P – może zawierać śladowe ilości orzechów.

Uwaga: w dietach wyszczególniono tylko produkty, które są wyeliminowane lub zamienne, pozostałe wg jadłospisu

 

Data

Śniadanie

II Śniadanie

Zupa

II danie

Poniedziałek

04.07.22

 

Ser żółty 15g, pomidor 5g, ogórek kiszony 15g, szczypior 3g, pieczywo jasne i ciemne 40g, masło 5g,

Kakao 150ml

I(A,B),O

 

Kefir z owocami 150ml

Biszkopty 20g

Woda n/g

I(A),O  

 

Zupa krupnik z pietruszką /kurczaki, porcje rosołowe z indyka, ziemniaki, kasza jęczmienna, marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki,  por, sól o obniżonej zawartości sodu, natka pietruszki, /

200ml    E,

 

Pulpet drobiowy w sosie 120g /wywar mięsno-warzywny mięso z uda z kurczaka bez skóry, bułka, cebula podsmażona, jajka, sól nisko sodowa/, ziemniaki 140g,  surówka z buraków w kostkę z gruszką i dipem malinowo-truskawkowym  80g  

Kompot owocowy 200ml

 Danie z pieca konwekcyjno-parowego,

A,I(A)

 

Wtorek

05.07.22

 

Szynka drobiowa15g, jajko 5g, ogórek zielony 10g, szczypior 3g, pieczywo jasne i ciemne40g, masło 5g

Herbata owocowa 150ml

I(A,B),O 

 

Herbata owocowa 200ml, twarożek z konfiturą wiśniową20g, chałka 30g, masło 5g

Melon 20g

I(A),O 

 

Zupa czerwony barszcz z botwinką /udka z kurczaka, marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki, ziemniaki, botwina, buraki,  mąka pszenna, por, sól o obniżonej zawartości sodu, śmietana do zupy 18%/

200ml                  

E,I(A),O

 

 

Naleśniki z prażonymi jabłkami 2szt /mąka, jajka, mleko, woda, prażone jabłka, sól o obniżonej zawartości sodu, cukier/

Kompot owocowy 200ml

A,I(A),O                      Danie smażone

 

Środa

06.07.22

 

Płatki kukurydziane 30g

na mleku150ml, bułka 30g z wędliną z drobiu 25g, masło5g,

I(A),O

Woda n/g  

 

Herbata owocowa 200ml

Schab w plastrach10g, ogórek zielony 10g, masło 5g, pieczywo mieszane 30g

Banan 60g

I(A),O

 

Zupa z młodej kapusty z koprem /porcje rosołowe z kaczki, kurczaki,  marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki, młoda kapusta, ziemniaki, por, sól o obniżonej zawartości sodu, mąka pszenna/

200ml

E,I(A)

                            

 

Danie meksykańskie – filet z kurczaka, papryka czerwona, papryka żółta, czerwona fasola, pomidory 120g, ryż 120g

Kompot owocowy 200ml

A,I(A),

Danie duszone i  gotowane

 

Czwartek

07.07.22

 

Schab wiśniowy 15g, sałata, pomidor10g, ogórek zielony10g, pieczywo jasne i ciemne40g, masło5g

Herbata owocowa 150ml

I(A),O 

 

Budyń waniliowy 150g, sok malinowy 7ml

Jabłko 40g

I(A),O 

 

Zupa z fasoli szparagowej z zielonym groszkiem /udka z indyka, porcje rosołowe z kurczaka, fasola szparagowa, zielony groszek, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki, por, sól o obniżonej zawartości sodu, śmietana do zupy 18%/

200ml  

A,E,O

Pierogi ruskie 4szt z kleksem jogurtu20g/ mąka, jajka, ser biały, ziemniaki, cebula podsmażana, pieprz ziołowy, jogurt/

Kompot owocowy 200ml

A,I(A),O

Danie gotowane

 

Piątek

08.07.22

 

Twarożek ze szczypiorkiem i zielonym ogórkiem35g, pieczywo jasne i ciemne 40g, masło5g

Herbata owocowa 150ml

I(A),O 

Smoothie owocowe 150ml, wafle ryżowe 20g

I(A),O 

 

Zupa Kalafiorowa z koprem /kurczak, kalafior, koper, marchew, cebula, pietruszka, seler, ziemniaki,  por, sól o obniżonej zawartości sodu, mąka pszenna, śmietana do zupy 18%/

200ml    E,I(A),O

 

Siekane kotleciki rybne z papryką/ ryba mintaj, papryka czerwona, cebula czerwona, panierka z jajka, bułki tartej/60g, ziemniaki 140g,  surówka z kiszonej kapusty z marchewką i szczypiorkiem 80g

Kompot owocowy 200ml    

A,B,I(A),

Danie z pieca konwekcyjno-parowego

 

 

Data

Śniadanie

II Śniadanie

Zupa

II danie

Poniedziałek

11.07.22

 

Szynka drobiowa 25g, pomidor koktajlowy10g, ogórek kiszony10g, masło5g, pieczywo jasne i ciemne 40g,

Herbata owocowa 150ml   

I(A,B),O

Kasza manna 200ml

Sok malinowy 5ml

Owoc  40g

 

I(A),O

 

Zupa rosół z makaronem/ kaczka, kurczak, porcje z indyka, marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki, makaron,  por, sól o obniżonej zawartości sodu,/

200ml,

A,I(A),E,

Kotlet mielony 60g(łopatka wieprzowa, jajka, bułka, cebula, sól o niskiej zawartości sodu, olej rafinowany), ziemniaki 140g, mizeria z ogórków z jogurtem/pomidory, jogurt, sól niskosodowa/ 80g

Kompot owocowy 200ml

A,I(A),O

Danie z pieca konwekcyjno-parowego

Wtorek

12.07.22

 

Polędwica sopocka 25g, ogórek zielony 10g, sałata5g, szczypior3g, masło5g, pieczywo ciemne i jasne40g,

Herbata owocowa 150 ml

      

I(A,B), O

Jogurt ananasowy 120ml

wafle ryżowe 20g

O

 

Zupa z brokułem i zielonym groszkiem /udka i porcje rosołowe z kurczaka, marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki, ziemniaki, brokuł, groszek zielony,  mąka pszenna, por, sól o obniżonej zawartości sodu, śmietana do zupy 18%/

200ml                   E,I(A),O

Makaron świderki 140g z białym serem 40g i polewą z truskawek i jogurtu 80ml

Kompot owocowy 200ml

I(A,C), O 

     

Danie gotowane

 

Środa

13.07.22

 

 

Twarożek ze szczypiorkiem, rzodkiewką i zielonym ogórkiem 40g, pieczywo jasne i ciemne 40g, masło5g

Kakao 150ml

 

I(A,B),O

 

Kisiel owocowy 150ml

Chałka40g z masłem 5g,

banan 60g

I(A,),O

 

 

Zupa wiejska z czerwoną fasolą /udka i filet z kurczaka, marchew, fasola czerwona, kapusta słodka, pomidory krojone, pietruszka, seler, natka pietruszki, ziemniaki, por, sól o obniżonej zawartości sodu,/

250ml

E,

 

Sztuka mięsa z karkówki 60g, sos pieczeniowy/ bulion warzywno-mięsny, por, cebula, czosnek, mąka pszenna, sól niskosodowa, pieprz ziołowy/60g, jęczmienna kasza perłowa 140g, surówka z czerwonych buraczków /buraki, cytryna, kwasek cytrynowy, cukier, sól niskosodowa, olej rzepakowy rafinowany/ 80g

Kompot owocowy 200ml

A,I(A)

Danie z pieca konwekcyjno-parowego

Czwartek

14.07.22

 

Płatki kukurydziane na mleku 150ml, dżem owocowy 10g, bułka 40g z masłem 5g,

I,O

Woda n/g

 

Herbata owocowa 200ml

Pieczywo jasne 30g, masło5g, polędwica drobiowa 25g

mandarynka 40g

I(A,),O

Zupa czerwony barszcz / porcje rosołowe z indyka, buraki,  marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki, ziemniaki, por, sól o obniżonej zawartości sodu, mąka pszenna, śmietana do zupy 18%/

200ml     E,I(A),O

 

Racuchy z jabłkiem, bananem 2szt z cukrem pudrem/mąka, jajka, mleko, woda, ser biały waniliowy, marmolada truskawkowa, sól o obniżonej zawartości sodu, cukier puder, /

Kompot owocowy 200ml

A,I(A),                  

   Danie smażone

 

Piątek

15.07.22

 

Pasta z tuńczyka  z jajkiem, z zielonym ogórkiem ze szczypiorkiem 35g,  pieczywo jasne i ciemne40g, masło5g

Herbata owocowa 150ml

I(A,B),O

 

Jogurt z truskawkami 120ml

Ciasto drożdżowe z owocami 90g

I(A)

 

Zupa z ciecierzycy /udka i filet z kurczaka, marchew, ciecierzyca, pietruszka, seler, natka pietruszki, ziemniaki, por, sól o obniżonej zawartości sodu,/

250ml

E,

 

Potrawka z fileta z kurczaka z groszkiem i marchewką 140g, ryż 140g,

Kompot owocowy 200ml

I(A)

Mięso z pieca konwekcyjno-parowego łączone w potrawę gotowaną

Danie duszone i  gotowane

 Data

Śniadanie

II sniadanie

Zupa

II danie

Poniedziałek

18.07.22

 

Kiełbasa krakowska 15g, pomidory koktajlowe 10g, ogórek zielony10g,  masło5g, pieczywo jasne i ciemne40g,

Herbata owocowa 150ml

O, I(A,B)

 

Deser mleczny Monte 55g

Winogrona 40g

O, I(A)

 

Zupa pomidorowa z makaronem/kaczka, kurczak,  marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki, makaron, koncentrat pomidorowy,  por, sól o obniżonej zawartości sodu, natka pietruszki, śmietana 18%/

200ml,

I(A),E,O

Gulasz z szynki 120g(mięso z szynki wieprzowej, cebula grillowana, czosnek,, pieprz ziołowy, sól niskosodowa, mąka pszenna), ziemniaki 140g,  surówka z marchewki z brzoskwinią 80g

Kompot owocowy 200ml

I(A,C),          

Mięso smażone

 

Wtorek

19.07.22

 

      Parówka z szynki 1szt

Keczup 2g, pieczywo jasne i ciemne40g, masło

Cząstka melona 40g

Herbata owocowa 150ml

I,O

                      

Jogurt pitny z marakują  150ml, biszkopty 20g,

I(A),A,O

 

Zupa jarzynowa /udka z kurczaka, porcje rosołowe z kaczki, kalafior, brokuł, groszek, marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki, ziemniaki, ogórki kiszone,  mąka pszenna, por, sól o obniżonej zawartości sodu, śmietana do zupy 18%/            

E,I(A),O   200ml

Udko drobiowe 80g, ziemniaki 140g, surówka marchewka z groszkiem 80g

Kompot owocowy 200ml

Danie z pieca konwekcyjno-parowego 

 

Środa

20.07.22

 

Płatki zbożowe 30g

na mleku150ml, bułka 30g z masłem 5g z wędliną 15g

I(A),O

Woda n/g

 

 

Herbata owocowa200ml

Pieczywo jasne30g, masło5g, szynka drobiowa 20g

Owoc  40g

I(A),O

,

Zupa szczawiowa/kurczak, szczaw mrożony, marchew, cebula, pietruszka, seler, natka pietruszki, ziemniaki,  por, sól o obniżonej zawartości sodu, mąka pszenna, śmietana do zupy 18%/

200ml    E,I(A),O

  Gołąbki w sosie pomidorowym/ mięso z szynki wieprzowej, cebula podsmażona, sól nisko sodowa, ryż, pomidory bez skórki, koncentrat pomidorowy, mąka pszenna/ 140g, ziemniaki 140g,

Kompot owocowy 200ml

I(A)

Danie z pieca konwekcyjno-parowego

 

Czwartek

21.07.22

 

Pasztet drobiowy 20g,  ogórek zielony 10g, szczypiorek3g, masło5g, pieczywo mieszane40g,

Herbata owocowa 150 ml

I(A,B), O

 

Kefir owocowy 150ml, paluchy kukurydziane 20g

Banan 60g

 O

 

Zupa Kalafiorowa z koprem /kurczak, kalafior, koper, marchew, cebula, pietruszka, seler, ziemniaki,  por, sól o obniżonej zawartości sodu, mąka pszenna, śmietana do zupy 18%/

200ml    E,I(A),O

 

Ryba z pieca 60g, ziemniaki 140g, surówka z kiszonej kapusty z cebulką / kiszona kapusta, marchew, jabłka, cebula, koper, sól o obniżonej zawartości sody, pieprz/ 80g

Kompot owocowy 200ml    

A,B,I(A),

Danie z pieca konwekcyjno-parowego

 

Piątek

22.07.22

 

Twarożek ze szczypiorkiem, rzodkiewką i zielonym ogórkiem 35g, pieczywo jasne i ciemne 40g, masło5g

Herbata owocowa 150ml

O, I(A,B)

 

Herbata owocowa 200ml

Pieczywo jasne i ciemne 30g, masło 5g, schab w plastrach 20g

Arbuz  40g

 

I(A,B), O

 

Zupa ogórkowa /porcje rosołowe, marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki, ziemniaki, ogórki kiszone,  mąka pszenna, por, sól o obniżonej zawartości sodu, śmietana do zupy 18%/

 

200ml                 

 E,I(A),O

 

Naleśniki z serem,  marmoladą 2szt z pudrem/mąka, jajka, mleko, woda, ser biały waniliowy, marmolada truskawkowa, sól o obniżonej zawartości sodu, cukier puder,/

Kompot owocowy 200ml

A,I(A),O                      Danie smażone

Data

Śniadanie

II śniadanie

Zupa

II danie

Poniedziałek

25.07.22

Szynka 20g, ogórek małosolny 15g,  żółty ser 10g, masło 5g, pieczywo jasne i ciemne 40g,

Herbata owocowa 150ml

I(A,B),O

Serek Danon 120g

Pieczywo jasne i ciemne 30g, masło 5g,

Woda n/g

O, I(A)

Zupa krupnik z natką pietruszki na rosole/ kaczka, kurczak, porcje z indyka, marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki, ziemniaki, jasza jęczmienna, por, sól o obniżonej zawartości sodu,/

200ml,

I(C),E,

Kotlet mielony 60g(łopatka wieprzowa, jajka, bułka, cebula, sól o niskiej zawartości sodu, olej rafinowany), ziemniaki 140g, mizeria z ogórków z jogurtem/pomidory, jogurt, sól niskosodowa/ 80g

Kompot owocowy 200ml

A,I(A),O

Danie z pieca konwekcyjno-parowego

Wtorek

26.07.22

Polędwica sopocka 25g, ogórek zielony 10g, sałata5g, szczypior3g, masło5g, pieczywo ciemne i jasne40g,

Herbata owocowa 150 ml

       I(A,B), O

Kasza manna 200ml z sokiem  malinowym

Owoc 60g

O, I(A)

Woda n/g

 

 

 

Zupa z brokułem i zielonym groszkiem /udka i porcje rosołowe z kurczaka, marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki, ziemniaki, brokuł, groszek zielony,  mąka pszenna, por, sól o obniżonej zawartości sodu, śmietana do zupy 18%/

200ml                   E,I(A),O

Racuchy z jabłkiem, z bananem– 2szt/mąka, jajka, mleko, jabłka, banan, drożdże, sól o obniżonej zawartości sodu/cukier puder

Kompot owocowy 200ml 

A,I(A),O  

Danie smażone

 

Środa 

27.07.22

Twarożek ze szczypiorkiem, rzodkiewką 40g, pieczywo jasne i ciemne 40g, masło5g

Herbata owocowa 150ml

 

I(A,B),O

 

Koktajl mleczno-owocowy ze świeżego banana, mrożonych truskawek 150ml, chrupki kukurydziane 40g

O

Zupa kapuśniak /udka porcje rosołowe z kurczaka, marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki, ziemniaki, kapusta biała, majeranek,  por, sól o obniżonej zawartości sodu/

200ml                   E,I(A),

 

Pulpet z szynki z marchewką w sosie pieczeniowym 120g(mięso z szynka wieprzowa, cebula grillowana, czosnek, pieprz ziołowy, szpinak, sól niskosodowa, mąka pszenna), ziemniaki 140g,     surówka z buraków czerwonych 80g

Kompot owocowy 200ml

I(A,),          

Mięso z  pieca konwekcyjno-parowego

Czwartek

28.07.22

Płatki owsiane górskie 30g

na mleku150g, bułka 40g z masłem 10g i miodem 15g

I(A),O

Woda n/g

Herbata owocowa 200ml

Pieczywo jasne i ciemne 30g, masło 5g, polędwica drobiowa 15g,  Arbuz 80g

O, I(A)

Zupa barszcz czerwony / porcje rosołowe z indyka, skrzydła z indyka, buraki,  marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki, ziemniaki, por, sól o obniżonej zawartości sodu, mąka pszenna, śmietana do zupy 18%/

200ml     E,I(A),O

I(A),E,O

Filet z kurczaka 60g, w sosie własnym/ bulion warzywno-mięsny, por, cebula, czosnek, mąka pszenna, sól niskosodowa, pieprz ziołowy/60g, ryż 140g, surówka z sałata z jogurtem 80g

Kompot owocowy 200ml

I(A)

Danie z pieca konwekcyjno-parowego

Piątek

29.07.22

Pasta z tuńczyka, zielonym ogórkiem i szczypiorkiem 35g, pieczywo jasne i ciemne 40g, masło 5g

Herbata owocowa 150ml

I(A,B),O

Herbata owocowa 200ml

Chałka40g z masłem 5g, dżem owocowy 10g,

banan 60g

I(A,),O

 

Zupa grochowa /udka z kurczaka, marchew, groch łuskany, pietruszka, seler, natka pietruszki, ziemniaki, por, sól o obniżonej zawartości sodu,/

200ml

E,

Spagetti bolognese/makaron spagetti, mięso mielone z szynki, cebula, marchewka, por, kukurydza, koncentrat pomidorowy, bazylia, oregano, sól niskosodowa/ 200g

Kompot owocowy 200ml

A,I(A),

Danie duszone i  gotowane