Październik 2022

Data

Śniadanie

II Śniadanie

Zupa

II danie

Poniedziałek

03/10/22

Parówki z szynki 1 szt

Keczup, pomidory koktajlowe, pieczywo jasne i ciemne, masło

Herbata owocowa 150ml

I,O

 

 

Smoothie gruszka-jabłko-truskawka, brzoskwinie, chrupki kukurydziane 20g ,

 

 

Zupa rosół z makaronem/kaczka, kurczak,  marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki, makaron,  por, sól o obniżonej zawartości sodu, natka pietruszki, /

200ml,

I(A),E,

 

Gulasz z szynki z selerem i marchewką120g(mięso z szynki wieprzowej, seler kostka, marchew kostka, cebula grillowana, czosnek,, pieprz ziołowy, sól niskosodowa, mąka pszenna), kasza jęczmienna 140g,     surówka z kiszonych ogórków z marchewką 80g

Kompot owocowy 200ml

I(A,C),          

Mięso smażone i duszone

Wtorek

04/10/22

Szynka, ser żółty, rzodkiewka, ogórek zielony, szczypiorek, masło, pieczywo mieszane,

Herbata owocowa 150 ml

I, O

Budyń śmietankowy 150g, sok malinowy

Banan 60g

I(A,B), O

 

 

Zupa kapuśniak z kapusty z mięsem drobiowym/udka z kurczaka,  porcje rosołowe z kurczaka, marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki, ziemniaki, młoda kapusta, por, sól o obniżonej zawartości sodu/

200ml                   E,

Placki ziemniaczane z jogurtem 2szt/ziemniaki tarte, jajka, mąka pszenna, cebula, sól niskosodowa/jogurt -20g, surówka z marchewki z brzoskwinią i jabłkiem 40g

A,I(A),O

 

Środa 

05/10/22

  Płatki owsiane z rodzynkami

na mleku, bułka z miodem masło,    

I(A),O

Woda n/g

Herbata owocowa200ml

Pieczywo jasne, masło, szynka drobiowa

Pomarańcza ½ szt

I(A),O

 

Zupa czerwony barszcz / porcje rosołowe z indyka, buraki,  marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki, ziemniaki, por, sól o obniżonej zawartości sodu, mąka pszenna, śmietana do zupy 18%/

200ml     E,I(A),O

Kotlet mielony 60g /wywar mięsno-warzywny mięso z szynki wieprzowej, bułka, cebula podsmażona, sól nisko sodowa/, ziemniaki 140g,  surówka z mizeria z ogórków z jogurtem 80g

Kompot owocowy 200ml

 Danie z pieca konwekcyjno-parowego,

I(A)

Czwartek

06/10/22

Wędlina z fileta drobiowego,  jajko, szczypior, ogórek zielony, pieczywo jasne i ciemne, masło

Herbata owocowa 150ml

A,I(A),O 

 

Kisiel wiśniowy do picia 150ml

Ciasto z owocami własnego wyrobu 90g

O

 

Zupa jarzynowa/udka z indyka, porcje rosołowe z kurczaka, jajko, kalafior, groszek, brokuł, fasola szparagowa, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki, czosnek.  por, sól o obniżonej zawartości sodu, , śmietana do zupy 18%/

200ml  

A,E,O

 

Kurczak w sosie śmietanowym z koperkiem 120g z makaronem świdereki 140g/ mięso z udka z kurczaka bez skóry, makaron, śmietana 30%, koper, bulion warzywno-mięsny, cebula, por, czosnek, mąka pszenna, sól niskosodowa, pieprz ziołowy/ ogórek kiszony 25g

Kompot owocowy ze śliwek, jabłek 200ml

Danie z pieca konwekcyjno-parowego i gotowane   I(A),O

Piątek

0/10/22

Tuńczyk z rzodkiewką, z kiszonym ogórkiem i szczypiorkiem , pieczywo jasne i ciemne , masło

Kakao 150ml

I(A,B),O

 

Jogurt pitny truskawkowo-jabłkowy  150ml, chałka masło

jabłko 40g

I(A),A,O

Zupa fasolowa z majerankiem /porcje rosołowe z indyka, fasola jasiek, majeranek, seler, pietruszka, ziemniaki,  por, sól o obniżonej zawartości sodu/,.

200ml    E,

Gołąbki francuskie w sosie pomidorowym/ mięso z szynki wieprzowej, cebula podsmażona, sól nisko sodowa, ryż, pomidory bez skórki, koncentrat pomidorowy, mąka pszenna/ 120g, ziemniaki 140g, Arbuz 60g

Kompot owocowy 200ml

I(A)

Danie z pieca konwekcyjno-parowego

Data

Śniadanie

II śniadanie

Zupa

II danie

Poniedziałek

 

Szynka sopocka, pomidor, ogórek kiszony, szczypiorek, masło, pieczywo mieszane,

Herbata owocowa 200 ml

I, O

Kasza manna z sokiem malinowym

O

Jabłko 1/2

Zupa z pora na rosole/udka z indyka, kaczka, por,  ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki, cebula,  sól o obniżonej zawartości sodu, śmietana 18%/

250ml  

 E,O

Pulpet z marchewką w sosie 140g /wywar mięsno-warzywny mięso z szynki wieprzowej, bułka, cebula podsmażona, sól nisko sodowa/, kasza jęczmienna 140g,  surówka wielowarzywna z kapusty z marchewką, pietruszką, kukurydzą 80g

Kompot owocowy 200ml

 Danie z pieca konwekcyjno-parowego,

I(A)

Wtorek

 

Wędlina z fileta drobiowego, sałata, ogórek zielony, szczypiorek pieczywo jasne i ciemne, masło

Herbata owocowa

I(A),O 

 

Serek Danon/Danio

Biszkopty 2szt

O,I

Zupa jarzynowa z cukinią/wywar z kakrówki, cukinia, brokuł, kalafior, marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki, ziemniaki  por, sól o obniżonej zawartości sodu, śmietana 18%/

250ml    I,E,O

Naleśniki z serem,  marmoladą 2 szt /mleko, woda mineralna, jajko, mąka, olej rafinowany, marmolada owocowa, ser biały/

Kompot owocowy 200ml

A,I(A),O                     

Danie smażone

 

Środa 

 

  Płatki ryżowe na mleku, bułka z żółtym serem masło,

Owoce   

I(A),O

 

Herbata owocowa 200ml

Pieczywo jasne i ciemne, masło, polędwica drobiowa,

banan 60g

O, I(A)

Zupa ogórkowa /porcje rosołowe, marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki, ziemniaki, ogórki kiszone,  mąka pszenna, por, sól o obniżonej zawartości sodu, śmietana do zupy 18%/

250ml                 

 E,I(A),O

 

  Polędwiczki z fileta drobiowego 80g w sosie z szpinakowym z czosnkiem 60g (polędwiczki drobiowe, szpinak, czosnek, mąka pszenna, liść laurowy, ziele angielskie,  sól niskosodowa)140g, ziemniaki 140g, surówka marchewka z jabłkiem i jogurtem i słonecznikiem 80g

Kompot owocowy  200ml

A,I(A),O

 

 

 

Czwartek

 

Szynka, ogórek zielony, sałata rukola, szczypior, masło roślinne, pieczywo ciemne i jasne,

Kakao  200 ml

       I, O

 

Koktajl mleczno-owocowy ze świeżego banana, mrożonych truskawek 150ml, Chrupki kukurydziane 20g

I(A),O

Zupa z brokuła z koprem/porcje rosołowe z indyka, udka z kurczaka brokuł, koper, seler, pietruszka, ziemniaki,  por, sól o obniżonej zawartości sodu, słonecznik, śmietana 18%/

250ml    E,O

 

  Paluszki rybne z fileta mintaja 80g, ziemniaki 140g, surówka z kiszonej kapusty z papryką czerwoną / kiszona kapusta, papryka czerwona, cebula, koper, sól o obniżonej zawartości sody, pieprz/ 80g

Kompot owocowy 200ml    

A,B,I(A),

 

Piątek

 

Pasta z twarogu z rzodkiewka, szczypiorkiem, masło, pieczywo mieszane,

Herbata owocowa 200 ml

I, O

 

Herbata owocowa200ml

Pieczywo jasne, masło, szynka drobiowa

Arbuz 90g

I(A),O

 

Zupa krem z marchewki z curry z groszkiem ptysiowym /porcje rosołowe z indyka marchew, curry, seler, pietruszka, ziemniaki,  por, sól o obniżonej zawartości sodu, groszek ptysiowy, śmietana 18%/

250ml    E,O

 

   Pieczeń rzymska z jajkiem 80g/szynka, bułka, jajko, jajko gotowane, cebula, sól niskosodowa, pieprz ziołowy, ziele angielskie/ w sosie chrzanowym 60g kluski śląskie140g (ziemniaki gotowane, mąka pszenna, jajka), surówka z buraczków czerwonych 80g

Kompot owocowy 200ml

A,I(A),

Danie z pieca konwekcyjno-parowego 

 

 

 

Alergeny: A – jajka, B – ryba, C – skorupiaki, E – seler, F – sezam, G – dwutlenek siarki, H – orzeszki ziemne, I – zboża zawierające gluten - pszenicaA, żytoB, jęczmieńC, owiesD, orkiszE, kamutF, J – łubin, K – orzechy, L – musztarda, M – soja, N – mięczaki, O – laktoza, P – może zawierać śladowe ilości orzechów.