Grudzień

Jadłospis 05.12.22 do 09.12.22

Alergeny: A – jajka, B – ryba, C – skorupiaki, E – seler, F – sezam, G – dwutlenek siarki, H – orzeszki ziemne, I – zboża zawierające gluten - pszenicaA, żytoB, jęczmieńC, owiesD, orkiszE, kamutF, J – łubin, K – orzechy, L – musztarda, M – soja, N – mięczaki, O – laktoza, P – może zawierać śladowe ilości orzechów.

Data

Śniadanie

II śniadanie

Zupa

Obiad

Poniedziałek

 

Szynka drobiowa, jajko, ogórek zielony, szczypiorek,  masło, pieczywo jasne i ciemne,

Kawa inka 150ml   

I(A,B),O

Kasza manna na mleku z sokiem malinowym

Owoc 80g

  A,I,O

 

Zupa pomidorowa z makaronem /kurczak, marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki, makaron, koncentrat pomidorowy, śmietana 18%, por, sól o obniżonej zawartości sodu, /

200ml,

I(A),E,O

 

Pulpet w sosie 140g /wywar mięsno-warzywny mięso z szynki wieprzowej, bułka, cebula podsmażona, sól nisko sodowa/, kasza jęczmienna 140g,  surówka wielowarzywna z kapusty z ogórkiem marchewką, pietruszką, kukurydzą 80g

Kompot owocowy 200ml

 Danie z pieca konwekcyjno-parowego,

I(A)

 

Wtorek

 

Polędwica sopocka, pomidory, ogórek kiszony,  szczypiorek, masło, pieczywo jasne i ciemne,

Herbata owocowa 150ml

I,O

 

Jogurt ananasowy 150ml

Herbatniki  20g

O

 

Zupa wiejska z mięsem /porcje rosołowe z indyka, mięso mielone z szynki, kapusta, seler, pietruszka, ziemniaki,  por, sól o obniżonej zawartości sodu, słonecznik, śmietana 18%/

200ml    E,O

 

Racuchy z jabłkiem, bananem– 2szt/mąka, jajka, mleko, jabłka, banan, drożdże, sól o obniżonej zawartości sodu/z cukrem pudrem

Kompot owocowy  200ml 

A,I(A),O  

Danie smażone

Środa 

 

Chałka z masłem, z białym serem i konfiturą wiśniową

Kakao 150ml

I(A),O

 

Herbata owocowa 200ml

Pieczywo jasne, masło, polędwica drobiowa

Jabłko 50g

I(A,),O

Zupa z czerwonej ciecierzycy /kurczaki, porcje rosołowe z indyka, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki, ciecierzyca połówki,  por, sól o obniżonej zawartości sodu, natka pietruszki,

200ml    E,

 

Potrawka z fileta z kurczaka z warzywami 140g/filet z kurczaka, por, seler, pietruszka, marchewka, cebula, olej rafinowany/, ryż brązowy140g,

Kompot owocowy 200ml

I(A)

 

Danie gotowane

Czwartek

 

Wędlina z fileta drobiowego, ser żółty, ogórek zielony, szczypiorek pieczywo jasne i ciemne, masło

Herbata owocowa 150ml

I(A),O 

 

Kefir truskawkowo-jabłkowy 150ml

Banan 60g

Zupa trio warzywne /udka z indyka, udka z kurczaka, ciecierzyca konserwowa, brokuł, kalafior, groszek, marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki, ziemniaki, por, sól o obniżonej zawartości sodu, śmietana do zupy 18%/

200ml

E,O

 

Nuggetsy 60g/ jajko, bułka tarta, sól niskosodowa, olej rafinowany/,  ziemniaki 140g   surówka kapusta pekińska z dipem malinowym 80g

Kompot owocowy 200ml

Danie z pieca konwekcyjno-parowego

A,I(A)

 

Piątek

 

Kasza jaglana na mleku, bułka z wędliną, masło

Woda n/g

I, O

 

Herbata owocowa 200ml

Pieczywo z masłem, z białym serem ze szczypiorkiem

 

Zupa z fasoli szparagowej ciętej żółtej i zielonej/udka i porcje rosołowe z kurczaka, marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki, ziemniaki, fasola szparagowa cięta żółta i zielona,  mąka pszenna, por, sól o obniżonej zawartości sodu, śmietana do zupy 18%/

200ml                   E,I(A),O

Kotlet z kalafiora ze szczypiorkiem 80g(kalafior, jajka, mąka pszenna, czosnek, szczypior, sól o obniżonej zawartości jodu, olej rafinowany), ziemniaki 140g, surówka z marchewki z ananasem i jabłkiem, jogurtem 80g

Kompot owocowy 200ml

A,I(A),O

Danie z pieca konwekcyjno-parowego