Miejskie Przedszkole Publiczne nr 4
w Bolesławcu

                   

                       59-700 Bolesławiec

        ul. Sądowa 9

                         Tel: (75) 612 13 06 

mpp4@boleslawiec.eu

Ustawienia

Wyszukiwarka

Listopad 2022

     

31.10.22 do 04.11.22

Data

Śniadanie

II Śniadanie

Zupa

Obiad

Poniedziałek

 

Szynka drobiowa, pomidor , szczypiorek,  masło, pieczywo jasne i ciemne,

Herbata owocowa 150ml   

I(A,B),O

Kasza manna na mleku, sok malinowy

owoc 60g

  A,I,O

 

Zupa pomidorowa z ryżem /kurczak, marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki, ryż, koncentrat pomidorowy, śmietana 18%, por, sól o obniżonej zawartości sodu, /

200ml,

I(A),E,O

 

Makaron świderki 140g z polewą z truskawek i jogurtu 80ml

Kompot owocowy 200ml

I(A,C), O 

     

Danie gotowane

 

Wtorek

 

 

 

 

 

 

Środa 

 

Chałka z masłem, z białym serem i konfiturą wiśniową

Kakao 150ml

I(A),O

 

Herbata owocowa 200ml

Pieczywo jasne, masło, polędwica drobiowa

Jabłko 50g

I(A,),O

Zupa z czerwonej ciecierzycy /kurczaki, porcje rosołowe z indyka, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki, ciecierzyca połówki,  por, sól o obniżonej zawartości sodu, natka pietruszki,

200ml    E,

 

 

 

Potrawka z fileta z kurczaka z groszkiem i marchewką 140g/filet z kurczaka, groszek, marchewka, cebula, olej rafinowany/, ziemniaki 140g,

Kompot owocowy 200ml

I(A)

 

Danie gotowane

Czwartek

 

Wędlina z fileta drobiowego, sałata, ogórek zielony, szczypiorek pieczywo jasne i ciemne, masło

Herbata owocowa 150ml

I(A),O 

 

Maślanka z truskawkami 150ml

Biszkopty Deserowe 2szt

 

Zupa wiejska z mięsem /porcje rosołowe z indyka, mięso mielone z szynki, kapusta, seler, pietruszka, ziemniaki,  por, sól o obniżonej zawartości sodu, słonecznik, śmietana 18%/

200ml    E,O

 

    Kotlet z kalafiora ze szczypiorkiem 80g(kalafior, jajka, mąka pszenna, czosnek, szczypior, sól o obniżonej zawartości jodu, olej rafinowany), ziemniaki 140g, surówka z marchewki z ananasem i jabłkiem, jogurtem 80g

Kompot owocowy 200ml

A,I(A),O

Danie z pieca konwekcyjno-parowego

 

Piątek

 

Pasta z makreli, rzodkiewka, pomidor koktajlowy, szczypiorek, masło, pieczywo mieszane,

Kawa inka 150 ml

I, O

 

Herbata owocowa 200ml

Pieczywo z masłem, z białym serem ze szczypiorkiem

Owoc  80g

Zupa Biały barszcz z jajkiem/porcje rosołowe z kaczki, marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki, zakwas barszczu, jajka, ziemniaki, por, sól o obniżonej zawartości sodu/

200ml

A,E,I(B)

Kopytka 140g /ziemniaki mąka pszenna, mąka ziemniaczana, jajka, sól o obniżonej zawartości sodu/

z duszoną kapustą z koperkiem i mięsem mielonym z szynki 80g

Kompot owocowy 200ml

 Danie gotowane,

A.I(A),

 

 07.11-10.11.2022

Data

Śniadanie

II Śniadanie

Zupa

II danie

Poniedziałek

 

Szynka, ser żółty, rzodkiewka, ogórek zielony, szczypiorek, masło, pieczywo mieszane,

Kawa Inka 150 ml

I, O

 

 

Smoothie gruszka-jabłko-truskawka, brzoskwinie, chrupki kukurydziane 20g ,

 

 

Zupa rosół z makaronem/kaczka, kurczak,  marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki, makaron,  por, sól o obniżonej zawartości sodu, natka pietruszki, /

200ml,

I(A),E,

 

Gulasz z szynki z selerem i marchewką120g(mięso z szynki wieprzowej, seler kostka, marchew kostka, cebula grillowana, czosnek,, pieprz ziołowy, sól niskosodowa, mąka pszenna), kasza jęczmienna 140g,     kiszony ogórek 25g

Kompot owocowy 200ml

I(A,C),          

Mięso smażone i duszone

Wtorek

 

Parówki z szynki 1 szt

Keczup, pomidory koktajlowe, pieczywo jasne i ciemne, masło

Herbata owocowa 150ml

I,O

 

Budyń śmietankowy 150g, sok malinowy

Banan 60g

I(A,B), O

 

 

Zupa kapuśniak z kapusty z mięsem drobiowym/udka z kurczaka,  porcje rosołowe z kurczaka, marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki, ziemniaki, młoda kapusta, por, sól o obniżonej zawartości sodu/

200ml                   E,

Kotlet mielony 60g /wywar mięsno-warzywny mięso z szynki wieprzowej, bułka, cebula podsmażona, sól nisko sodowa/, ziemniaki 140g,  surówka z mizeria z ogórków z jogurtem 80g

Kompot owocowy 200ml

 Danie z pieca konwekcyjno-parowego,

I(A)

 

Środa 

 

  Płatki owsiane z rodzynkami

na mleku, bułka z miodem masło,    

I(A),O

Woda n/g

Herbata owocowa200ml

Pieczywo jasne, masło, szynka drobiowa

Pomarańcza ½ szt

I(A),O

 

Zupa czerwony barszcz / porcje rosołowe z indyka, buraki,  marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki, ziemniaki, por, sól o obniżonej zawartości sodu, mąka pszenna, śmietana do zupy 18%/

200ml     E,I(A),O

  Placki ziemniaczane z jogurtem 2szt/ziemniaki tarte, jajka, mąka pszenna, cebula, sól niskosodowa/jogurt -20g, surówka z marchewki z brzoskwinią i jabłkiem 40g

A,I(A),O

 

Czwartek

 

Wędlina z fileta drobiowego,  jajko, szczypior, ogórek zielony, pieczywo jasne i ciemne, masło

Herbata owocowa 150ml

A,I(A),O 

 

Kisiel wiśniowy do picia 150ml

Ciasto z owocami własnego wyrobu 90g

O

 

Zupa jarzynowa/udka z indyka, porcje rosołowe z kurczaka, jajko, kalafior, groszek, brokuł, fasola szparagowa, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki, czosnek.  por, sól o obniżonej zawartości sodu, , śmietana do zupy 18%/

200ml  

A,E,O

 

Udko z kurczaka 80g, ziemniaki puree 140g, marchewka z jabłkiem 80g

 

Kompot owocowy 200ml

Danie z pieca konwekcyjno-parowego

Jadłospis 21.11.22 – 25.11.22                           

 Data

Śniadanie

II śniadanie

Zupa

II danie

Poniedziałek

 

Schab w plastrach , pomidory koktajlowe, ogórek zielony,  masło, pieczywo jasne i ciemne,

Kawa Inka 150ml

O, I(A,B)

 

Kefir ananasowy 170ml

Biszkopty 2szt

O

 

 

 

 

 

Zupa pomidorowa z ryżem/kaczka, kurczak,  marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki, ryż, koncentrat pomidorowy,  por, sól o obniżonej zawartości sodu, natka pietruszki, śmietana 18%/

250ml,

I(A),E,O

Kotlet mielony 80g(łopatka wieprzowa, jajka, bułka, cebula, sól o niskiej zawartości sodu, olej rafinowany), ziemniaki puree 140g, mizeria z ogórków z jogurtem/pomidory, jogurt, sól niskosodowa/ 80g

Kompot owocowy 200ml

A,I(A),O

Danie z pieca konwekcyjno-parowego

Wtorek

 

      Parówka z szynki 1szt

Keczup, papryka w słupki, pieczywo jasne i ciemne, masło

Owoce

Herbata owocowa 150ml

I,O

 

Kisiel owocowy 150ml

banan 60g

I(A,),O

 

Zupa jarzynowa /udka z kurczaka, porcje rosołowe z kaczki, kalafior, brokuł, groszek, marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki, ziemniaki, mąka pszenna, por, sól o obniżonej zawartości sodu, śmietana do zupy 18%/            

E,I(A),O   250ml

 

Makaron świderki 140g z białym serem 40g i polewą z truskawek i jogurtu 80ml

Kompot owocowy 200ml

I(A,C), O 

     

Danie gotowane

 

Środa

 

Kasza kukurydziana

na mleku, bułka z masłem  z wędliną

I(A),O

Woda n/g

 

Herbata owocowa 200ml

Pieczywo jasne i ciemne, masło, polędwica drobiowa,

Jabłko 60g

O, I(A)

Zupa szczawiowa/kurczak, szczaw mrożony, marchew, cebula, pietruszka, seler, natka pietruszki, ziemniaki,  por, sól o obniżonej zawartości sodu, mąka pszenna, śmietana do zupy 18%/

250ml    E,I(A),O

 

Sztuka mięsa z karkówki 80g, sos pieczeniowy/ bulion warzywno-mięsny, por, cebula, czosnek, mąka pszenna, sól niskosodowa, pieprz ziołowy/60g, jęczmienna kasza 140g, surówka wielowarzywna 80g

Kompot owocowy 200ml

I(A)

Danie z pieca konwekcyjno-parowego

Czwartek

 

Pasztet drobiowy,  ogórek zielony, szczypiorek , masło, pieczywo mieszane,

Kakao 150 ml

I(A,B), O

  

Budyń waniliowy 170g, sok malinowy

I(A),O 

 

Zupa Kalafiorowa z koprem /ćwiartki drobiowe, kalafior, koper, marchew, cebula, pietruszka, seler, ziemniaki,  por, sól o obniżonej zawartości sodu, mąka pszenna, śmietana do zupy 18%/

250ml    E,I(A),O

Filet z kurczaka panierowany 80g/ jajko, bułka tarta, sól niskosodowa, olej rafinowany, ziemniaki 140g   surówka duszona kapusta z koperkiem 80g

Kompot owocowy 200ml

Danie z pieca konwekcyjno-parowego

I(A)

Piątek

 

Pasta z tuńczyka, zielonym ogórkiem i szczypiorkiem, pieczywo jasne i ciemne , masło

Owoce

Herbata owocowa 150ml

I(A,B),O

Dieta  –masło

 

Jogurt z truskawkami do picia 150ml

Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką 90g

I(A)

 

Zupa biały barszcz z jajkiem /porcje rosołowe, marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki, ziemniaki, zakwas z mąki żytniej, por, sól o obniżonej zawartości sodu, jajko/

 

250ml                 

A,E,I(B),O

 

Placki ziemniaczane ze śmietaną 2szt/ziemniaki tarte, jajka, mąka pszenna, cebula, sól niskosodowa/jogurt-20g, surówka z marchewki z brzoskwinią i jabłkiem 40g

A,I(A),O

Kompot owocowy 200ml

Danie smażone

 

 

 

 

Jadłospis 28.11.22 – 02.12.22                   

Data

Śniadanie

II śniadanie

Zupa

II danie

Poniedziałek

 

Szynka, ogórek kiszony ,  żółty ser, masło , pieczywo jasne i ciemne ,

Herbata owocowa 150ml

I(A,B),O

 

Maślanka truskawkowo-jabłkowa  150ml, chrupki kukurydziane 20g

I(A),A,O

Zupa krupnik z natką pietruszki / kaczka, kurczak, porcje z indyka, marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki, ziemniaki, jasza jęczmienna, por, sól o obniżonej zawartości sodu,/

200ml,

I(C),E,

Gulasz z szynki 120g(mięso z szynki wieprzowej, cebula grillowana, czosnek,, pieprz ziołowy, sól niskosodowa, mąka pszenna), kasza jęczmienna 140g,  surówka z marchewki z brzoskwinią 80g

Kompot owocowy 200ml

I(A,C),          

Mięso smażone

Wtorek

 

Polędwica sopocka , ogórek zielony , jajko, szczypior, masło, pieczywo ciemne i jasne,

Kakao  150 ml

       A,I(A,B), O

 

Herbata owocowa 200ml, pieczywo jasne i ciemne 30g, masło, ser biały ze szczypiorkiem

Papryka czerwona paski

I(A,B), O

Zupa z brokułem i zielonym groszkiem /udka i porcje rosołowe z kurczaka, marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki, ziemniaki, brokuł, groszek zielony,  mąka pszenna, por, sól o obniżonej zawartości sodu, śmietana do zupy 18%/

200ml                   E,I(A),O

 

Kotlet pożarski 60g(filet z kurczaka, udko drobiowe, żółty ser, jajka, bułka, cebula, sól o niskiej zawartości sodu, olej rafinowany), ziemniaki 140g, mizeria z ogórków z jogurtem/ogórki, jogurt, sól niskosodowa/ 80g

Kompot owocowy 200ml

A,I(A),O

Danie z pieca konwekcyjno-parowego

Środa 

 

Szynka drobiowa, pomidor,  rzodkiewka, szczypiorek masło, pieczywo jasne i ciemne,

Kawa Inka 150ml   

I(A,B),O

 

Kisiel truskawkowy 170ml

Banan 60g

Zupa rosół z makaronem/ kaczka, kurczak, porcje z indyka, marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki, makaron,  por, sól o obniżonej zawartości sodu,/

200ml,

A,I(A),E,

Spagetti bolognese/makaron spaghetti, mięso mielone z szynki, cebula, marchewka, por, kukurydza, koncentrat pomidorowy, bazylia, oregano, sól niskosodowa/ 200g

Kompot owocowy 200ml

A,I(A),

Danie duszone i  gotowane

Czwartek

 

Płatki ryżowe

na mleku, bułka z masłem  i dżemem

I(A),O

Woda n/g

 

Herbata owocowa 200ml

Pieczywo jasne i ciemne, masło, schab w plastrach

Jabłko

 

I(A,B), O

Zupa barszcz czerwony / porcje rosołowe z indyka, skrzydła z indyka, buraki,  marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki, ziemniaki, por, sól o obniżonej zawartości sodu, mąka pszenna, śmietana do zupy 18%/

200ml     E,I(A),O

I(A),E,O

Ryba z pieca 80g, ziemniaki 140g, surówka z kiszonej kapusty z cebulką / kiszona kapusta, marchew, jabłka, cebula, koper, sól o obniżonej zawartości sody, pieprz/ 80g

Kompot owocowy 200ml    

A,B,I(A),

Danie z pieca konwekcyjno-parowego

 

Piątek

 

Twarożek ze szczypiorkiem, rzodkiewką i zielonym ogórkiem, pieczywo jasne i ciemne, masło

Herbata owocowa 150ml

O, I(A,B)

 

Smoothie owocowe z bananów, wiśni, jabłek, brzoskwiń 150ml, biszkopty 20g

I(A),

 

Zupa grochowa /porcje rosołowe  z kurczaka, marchew, groch łuskany połówki, pietruszka, seler, natka pietruszki, ziemniaki, por, sól o obniżonej zawartości sodu,/

200ml

E,

Pierogi ruskie 4 szt z jogurtem/ser biały, ziemniaki mąka pszenna, mąka ziemniaczana, jajka, , sól o obniżonej zawartości sodu, bułka tarta, masło/

Kompot owocowy 200ml

 Danie gotowane,

A.I(A),O