Jadłospis
Zamienniki stosowane w dietach specjalnych:
- Mleko roślinne(owsiane,sojowe,ryżowe)
- Twaróg i jogurty wegańskie
- Tofu, ser kozi, ser wegań
- ski,sery bez laktozy
- Mleko bez laktozy, masło roślinne,śmietana bez laktozy
- Pieczywo bezglutenowe,wafle ryżowe,chrupki kukurydziane
- Dżemy o niskiej zawartości cukru
- Pasztetowa wegańska własnej produkcji na bazie włoszczyzny,przypraw oraz mleka bez laktozy
ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 ); c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy; b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina; 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne; 6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 ); b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu Dalfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; |
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego; d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego; 7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, b) laktitolu; 8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 9. Seler i produkty pochodne; 10. Gorczyca i produkty pochodne; 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne; 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców; 13. Łubin i produkty pochodne; 14. Mięczaki i produkty pochodne. |
-
-
-
Styczeń 2024
2023-12-29
Zamienniki stosowane w dietach specjalnych:
- Mleko roślinne(owsiane,sojowe,ryżowe)
- Twaróg i jogurty wegańskie
- Tofu, ser kozi, ser wegań
- ski,sery bez laktozy
- Mleko bez laktozy, masło roślinne,śmietana bez laktozy
- Pieczywo bezglutenowe,wafle ryżowe,chrupki kukurydziane
- Dżemy o niskiej zawartości cukru
- Pasztetowa wegańska własnej produkcji na bazie włoszczyzny,przypraw oraz mleka bez...
-
Grudzień 2023
2023-12-04
Alergeny: A – jajka, B – ryba, C – skorupiaki, E – seler, F – sezam, G – dwutlenek siarki, H – orzeszki ziemne, I – zboża zawierające gluten - pszenicaA, żytoB, jęczmieńC, owiesD, orkiszE, kamutF, J – łubin, K – orzechy, L – musztarda, M – soja, N – mięczaki, O – laktoza, P – może zawierać śladowe ilości...
-
Listopad 2023
2023-11-11
Alergeny: A – jajka, B – ryba, C – skorupiaki, E – seler, F – sezam, G – dwutlenek siarki, H – orzeszki ziemne, I – zboża zawierające gluten - pszenicaA, żytoB, jęczmieńC, owiesD, orkiszE, kamutF, J – łubin, K – orzechy, L – musztarda, M – soja, N – mięczaki, O – laktoza, P – może zawierać śladowe ilości...
- Strona 1
- Strona 2
- Strona 3
- Następna strona
- Ostatnia strona